Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 вересня 2013 р. Всi новини

Присутність українських університетів у міжнародних рейтингах свідчить про авторитет української освіти, - Дмитро Табачник

 

 

Дмитро Табачник привітав професорів вищих навчальних закладів з тим, що чотири університети України вперше у такій кількості увірвалися в один із відомих та об’єктивних рейтингів.

Як повідомляє прес-служба МОН, про це Міністр освіти і науки України сказав в ефірі «Шустер LIVE» на телеканалі «Інтер», говорячи про оприлюднений британською міжнародною компанією Quacquarelli Symonds (QS) щорічний рейтинг найкращих вищих навчальних закладів світу World University Rankings.

Міністр зазначив, що не вперше українські ВНЗ потрапляють до світових рейтингів, тому що Київський національний університет імені Тараса Шевченка минулого року був представлений у цьому рейтингу, і за рік він зробив блискучий ривок майже на сто позицій.

«Якщо говорити про цей рейтинг, то він був започаткований майже 10 років тому разом із журналом «Times Higher Education». Потім ця компанія почала робити рейтинг самостійно разом із нідерландським видавництвом «Elsevier» - одним із найбільших у Європі видавців наукової медичної та технічної літератури. Цьому видавництву маже 450 років», - повідомив Дмитро Табачник.

За словами Міністра, рейтинг QS цікавий тим, що він не подає фінансових показників університету абсолютно вирішальними. Рейтинг враховує цитування, навчання іноземних студентів, присутність іноземних викладачів та ін. «І це на мою думку дуже важливо, тому що немає абсолютного примату: в кого найбільший бюджет – у того найбільший рейтинг і більше оцінюється якість», - сказав Дмитро Табачник.

Міністр повідомив, що загалом у створенні цього рейтингу брало участь  90 тисяч експертів, які моніторили та робили аудит усіх університетів і визначили 800 найкращих.

Дмитро Табачник також розповів, що у світі існує досить багато рейтингів. Вони різні та мають різну спрямованість.

«Був створений 10 років тому цікавий рейтинг, який робить Національна королівська науково-технічна рада Іспанії – Webometrics. Це унікальний певною мірою рейтинг, тому що він за допомогою пошукових систем Інтернет моніторить кількість публікацій, посилань на праці університету. Іспанська королівська рада моніторить 20 тисяч університетів. Це практично всі університети планети. У цьому рейтингу цього року присутні 14 українських університетів», - зазначив Міністр.

Окрім того, Дмитро Табачник наголосив, що українські університети і далі повинні продовжувати нарощувати свою присутність у різних рейтингах: «Тому що це – оцінка об’єктивна. Це свідчить про авторитет української освіти».