Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 липня 2012 р. Всi новини

Вступ – 2012: все про «бюджет» і «контракт» у виші (частина 1)

 

1. За які кошти можна здобути вищу освіту?

Вища освіта у державних і комунальних вищих навчальних закладах здобувається за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів – за державним замовленням, а також за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб. У приватних – лише за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб.

Крім того, у вищих навчальних закладах незалежно від форм власності можна навчатися за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів, порядок надання яких регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 16.06.2003 № 916 «Про затвердження Порядку надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти».

2. Хто має право безоплатно здобувати вищу освіту?

Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

Здобувати безоплатно вищу освіту за іншим напрямом (спеціальністю) одного і того ж освітньо-кваліфікаційного рівня у державних та комунальних навчальних закладах мають право громадяни України, якщо вони за станом здоров’я втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується  висновками медико-соціальної експертної комісії.

3. Коли і де можна ознайомитися з кількістю місць державного замовлення, що виділені вищому навчальному закладу?

Обсяг прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільового прийому повинні оприлюднюватися на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу не пізніше другого робочого дня, наступного після затвердження/погодження чи отримання відповідних відомостей.

4. Чи потрібно подавати документи окремо на бюджет і на контракт?

Подавати окремо документи не потрібно. Вступники беруть участь в одному загальному конкурсі. Зарахування вступників здійснюється на основі базової та повної загальної середньої освіти на денну форму навчання:

 за державним замовленням не пізніше 11 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб – після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму (спеціальності), не пізніше 25 серпня.

5. Як у державних та комунальних вищих навчальних закладах розділяються конкурси на місця держзамовлення та на контрактні місця?

В усіх вищих навчальних закладах незалежно від форми власності проводиться один конкурс незалежно від форми оплати за навчання. За наявності державного замовлення на підготовку фахівців відповідного напряму (спеціальності) вступники в першу чергу зараховуються на місця держзамовлення.

Решта приймаються на місця з оплатою за кошти фізичних та юридичних осіб. Вступник, який бажає навчатися за власні кошти або кошти інших фізичних  чи юридичних осіб, може відмовитись від рекомендованого йому місця держзамовлення і потім, після рекомендації на навчання за кошти юридичних чи фізичних осіб, подати оригінали документів і бути зарахованим.

 

 

 

По матеріалам: pedpresa.com